Haarverlies kent verschillende oorzaken. Bij mannen is dit goed gekend. En wordt het ook beter aanvaard. Bij vrouwen is dit probleem een pak gevoeliger. Verstop je niet en ga op zoek naar de oorzaak. Want overmatig haarverlies is vaak een signaal van je lichaam. Ontdek hier de 9 meest voorkomende oorzaken van haarverlies bij vrouwen.
Schommelingen in de hormonen doen het haar uitvallen
Best even beginnen met het verschil tussen normaal en overmatig haarverlies. Iedereen verliest haar. Dat is normaal. Blijft het bij 50 tot 100 haartjes per dag, dan is er geen reden voor bezorgdheid. Wordt het haarverlies extremer en zie je steeds meer je hoofdhuid doorschemeren? Dan is dit wel een teken om aan de alarmbel te trekken.
Het is geen geheim dat vrouwen veel schommelingen in de hormonen ervaren. Denk aan de puberteit en de menopauze. Of een zwangerschap. Die schommelingen verstoren het evenwicht in ons lichaam. En dat kan leiden tot haarverlies. Vertel dit zeker aan je huisarts. Een bloedonderzoek zal klaarheid scheppen over je hormonenbalans. Het evenwicht herstellen is goed voor je haar én voor je algemene gezondheid.
Haarverlies door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen
Ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Is er iets te kort, dan geeft je lichaam verschillende signalen. De belangrijkse voedingsstoffen voor je haar zijn omega 3, zink, ijzer en vitamine B. Het vetzuur omega 3 vind je onder andere in noten en vette vis. Zoals de naam het zelf zeg gaat het over een vet. Maar wel een goedaardig vet. Het stimuleert de aanmaak van goede cholesterol, heeft een positieve invloed op bepaalde psychiatrische problemen en werkt onstekingsremmend. Bovendien is het extra hydraterend voor de hoofdhuid. Hierdoor is je haar gezonder en heb je minder kans op haaruitval. Stoffen als zink, ijzer en vitamine B hebben dan weer een rechtstreeks effect. Eet dus gevarieerd en gezond.
Stress waar je haren van uitvallen
Bij langdurige stress verkeert je lichaam in een constante overlevingsmodus. En dat is uiteraard niet goed. Stress is goed voor korte situaties waarin je snel moet reageren. Eens het blijft hangen, voel je dit in je volledige lichaam. Je bloedvaten vernauwen. De bloedtoevoer naar de niet levensnoodzakelijke delen van je lichaam vermindert. En jouw haren behoren tot deze categorie. De haarzakjes raken ondervoed. En de haren vallen uit. Neem dus zeker voldoende tijd voor zelfzorg. Je hebt dit wellicht al vaak gehoord. En dat betekent ook dat het echt waar is. Niet snel even tussendoor, maar echte kwalitatieve momenten om volledig te ontspannen.
Overmatig gebruik van haardroger of stijltang beschadigt je haar
Akkoord, je wil altijd piekfijn voor de dag komen. Elke dag snel even de stijltang door je haar halen. Na elke wasbeurt je haar grondig brushen. En dit meerdere keren per week. Dan streef je regelrecht af op kapot haar dat binnen de kortste keren zal uitvallen. Jouw haar is nu eenmaal niet bestand tegen de continue blootstelling aan warmte. Vanaf de punten droogt het volledig uit en breekt het af. Gun jouw haren dus zeker de nodige verzorging en rust. Gezond haar ziet er sowieso beter uit dan ongezond haar. En vermindert de kans op haarverlies aanzienlijk.
Luchtvervuiling veroorzaakt haarverlies
We kunnen er niet omheen. De lucht hangt vol met stofjes die niet goed zijn voor ons. Gelukkig wordt hier steeds meer aandacht aan besteed. Want het zijn onzichtbare factoren die je lichaam binnendringen en het aantasten. Ook je hoofdhuid. De haarzakjes krijgen minder zuurstof. En ongezonde haarzakjes veroorzaken haarverlies.
Het effect van extreme weersomstandigheden op haarverlies
Zoals je al een aantal keer kon lezen is de hoofdhuid heel belangrijk voor je haren. De haarzakjes voeden de wortels van je haren. Zit daar iets mis, dan valt je haar uit. En komt er ook geen nieuw haar meer in de plaats. Heb je er al eens bij stilgestaan welke invloed extreme weersomstandigheden hierop hebben? Zowel koude als warmte drogen de hoofdhuid uit. Komt daar in de zomer nog eens een regelmatig duikje bij, dan stel je jouw haren zwaar op de proef. Het chloor en het zout doen er nog een schepje bovenop. Verzorg je haren en hoofdhuid in deze omstandigheden extra goed. Spoel schadelijke stoffen weg. Gebruik aangepaste producten om haarverlies te voorkomen.
Haarverlies door onderliggende ziektes
Ervaar je veel haarverlies en kan je geen duidelijke oorzaak aanduiden? Laat dan zeker je algemene gezondheid controleren. Een eenvoudig bloedonderzoek kan al heel wat aan het licht brengen. Zo zijn schildklieraandoeningen een veel voorkomende oorzaak van haarverlies. De symptomen zijn subtiel zodat je niet altijd doorhebt dat er iets ernstigs aan de hand is. Bij schildklierproblemen is het heel belangrijk om snel de juiste medicatie te nemen. Zo bespaar je jezelf nog heel wat andere klachten.
Wees bij haarverlies alert voor huidaandoeningen
Het is onmogelijk om zelf je hoofdhuid volledig te controleren. Hoogstens een klein stukje van de voorkant van je hoofdhuid in de spiegel. Maar jouw haarverlies kan evengoed op andere plaatsen zitten. Merk je dat je vooral op bepaalde plekken haar verliest? Heb je andere klachten of voel je iets zitten? Laat je dan zeker nakijken op huidaandoeningen. Zo is onder andere psoriasis een gekende oorzaak van haarverlies.
Haarverlies door ongezond te leven
Ongezond leven is heel uiteenlopend. Het kan gaan over je voedingspatroon. Of over je levensstijl. Steeds druk bezig zijn en nauwelijks tijd nemen om te eten of te onstpannen. De maatschappij is in de ban van de zogenaamde FOMO. De angst om iets te missen. Er wordt niet voor niets gezegd dat we allemaal moeten vertragen. Aan een iets lager tempo leven zal je echt niet spijten. Integendeel. Je kan dubbel zoveel van alles genieten. Je zal zelfs een pak productiever kunnen werken. En je voorkomt lichamelijke klanten zoals haarverlies.
Wil je terug een volle haardos? Kom langs bij LiLBHair voor een vrijblijvende babbel.